Honing vloeibaar houden

Voorkomen van kristallen in je honing

Honing kristallen voorkomen. Waarom krijgt mijn honing steeds kristallen? Honing versuikerd wanneer er lucht, licht en vocht bij komt, er verschijnen dan kirstallen in de honing. Dat is niets vreemds en ook niet zo erg want de honing blijft prima eetbaar en net zo lekker maar het vloeit natuurlijk niet meer zo mooi. En laten we eerlijk zijn mooie heldere honing ziet er leuker uit en lijkt extra lekker.

advertentie

Hoe voorkom je kristallen in de honing

Deze kristallen of suikerklontjes in de honing ontstaan door temperatuurverschillen, licht en wanneer er vocht uit de lucht bij komt. Dus hoe kun je het versuikeren van de honing nu het beste voorkomen.

  • Bewaar de honing op een donkere onverwarmde plaats, zodat er geen licht bijkomt.
  • Bewaar de honing op een plaats met een constante temperatuur, het liefst rond de 12 graden Celsius. Bijvoorbeeld in een keukenkastje of in de kelder (mits niet vochtig).
    Maar niet in de koelkast dat versnelt het kristalliseren van de honing juist.
  • Draai de deksel goed op het potje of sluit deze op een andere manier luchtdicht af, komt er zuurstof bij dan komt er vocht bij en gaat de honing kristalliseren.
  • Gebruik schoon bestek zodat de honing niet in aanraking komt met andere etenswaren en dus mooi zuiver en helder blijft.

Honing weer vloeibaar maken

Is je honing toch gekristalliseerd, geen probleem. Je kunt de honing namelijk weer mooi vloeibaar en helder krijgen door de zuurstof en het vocht eruit te halen. Dit kun je doen door de honing met pot in een pannetje handwarm water te zetten, geen kokend water dat is te heet. Door de honing op te warmen verdwijnen de kristallen uit de honing, het vocht verdampt als het ware.
Verwarm de honing niet in de magnetron dan gaat de smaak van de honing verloren.

Dus goed bewaren en anders voorzichtig op warmen, 1 2 3 en klaar!


advertentie